Yazıyı Özge Nur Dilber’in sesinden dinlemek için videoyu çalıştırın…
Bu yazıyı bilişimci kimliğimle yazdığımı baştan belirtmek istiyorum. Şimdi, bilmeyenler şunu sorabilir: “Onur, ne bilişimcisi?” Size anlatayım, kendimi internet, bilgisayar teknolojileri ve yazılımları konusunda geliştirmiş ve hala geliştirmeye çalışan biri olarak tanımlayabilirim. Yani bilgisayarı, interneti ve elektronik cihazları oldukça iyi kullanırım. Hatta bir bilgisayarı sıfırdan parçalarını bir araya getirerek kurmuşluğum da vardır.
Şöyle bir düşününce kendimi geliştirme sürecinde okula gitmediğim için en çok internetten yararlandığımı hissediyorum. Çünkü internet olmasaydı, web sayfası tasarımı konusunda deneyim kazanamazdım, yazılımlar hakkında bilgi edinemeyebilirdim. En önemlisi, bu kadar değerli arkadaşlara sahip olamayabilirdim. Yani internet, benim için inanılmaz bir bilgi kaynağı ve kişisel gelişim üniversitesidir.
Tüm bunların ışığında, günümüzde internet ve bilgisayar dünyasına baktığımda maalesef ülkemizin durumunun iyi olmadığını söyleyebilirim. Neden mi böyle diyorum? Bakın, bir kere günümüzde ülkemizde internet fiyatları ve bilgisayar, tablet ve telefon gibi elektronik cihaz fiyatları oldukça artmış durumda. Ülkemizde dünyanın en pahalı ve en yavaş internet ağlarından birini kullanıyoruz.
Teknolojide buçuklu rakamlar olmaz, 4.0G veya 5.0G gibi olmalı. yani 4.5G diye bir şey olmamalı. Ancak biz yıllardır nedense 4.5G hızında internet kullanıyoruz diyoruz, aslında o kadar hızlı değiliz. Altyapı olarak da yeterince iyi durumda değiliz, bunu da doğal afetlerde görüyoruz. Şimdi bunları niye anlattığıma gelince, dedim ya, ben hiç okula gitmeden evde internet, televizyon ve radyo gibi iletişim araçlarını kullanarak kendimi geliştirmiş biriyim. Ama size şunu söylemeliyim, şimdi olsa kendimi bu kadar geliştirebileceğime inanmıyorum. Bakın, internet ücreti bir yana, basit bir web sitesi alan adı ve hosting ücreti neredeyse 1000 TL olmuş durumda. Bilgisayar ve diğer gereksinimleri saymıyorum bile. Maddi şartlar böyleyken kendimizi nasıl geliştirebiliriz? Yani, 15 yıl önce ben web sitesi için 35 TL ödediğimi hatırlıyorum. 35 TL nerede, 1000 TL nerede?
Ayrıca, internet günümüzde hava gibi su gibi bir ihtiyaç haline geldi. Bunu pandemi günlerinde gördük ve yaşadık. Şimdi öğrencilere indirimli telefon ve 10 GB internet verileceği söyleniyor. Bu iyi bir gelişme, ancak öğrenci olan bir insana 10 GB internet yeter mi? Tabii ki yetmez, çünkü adı üstünde öğrenci, bir şeyleri araştırıp öğrenmek için gerekirse video izleyecek, gerekirse film izleyecek. Durum böyle olunca, ortalama 120 dakikalık 5 film izlese 10 GB biter.
Aynı şey, benim gibi engellenen insanlar için de geçerli. Örneğin, internetim olursa, bankaya gitmeden banka işlerimi halledebilirim. Yemek siparişi verip karnımı doyurabilirim. Sinemaya gidemesem bile evde film izleyebilirim. İş yerine gitmeden çalışabilirim. Okula gitmeden kendimi geliştirebilirim. Yani, sözün kısası, internetim, bilgisayarım ve telefonum yanımda olduğunda, engellenen biri değilim, inanın sizden bile daha özgür hissediyorum kendimi. Dünyayı parmaklarımın ucunda çevirebiliyorum.
Bu internet konusu, engellenen bireyler için çok önemli ve ben tahmin ediyorum ki maddi sıkıntılardan dolayı internete ulaşıp kendini ve yeteneklerini geliştiremeyen engellenen bireyler var. Bizim önceliğimiz böyle insanları kazanmak olmalı, bu yüzden internetin her şeyini daha erişilebilir hale getirmeliyiz. Hatta internete ulaşımı bir insan hakkı olarak görmeliyiz.
Arkadaşlar, gelecek, internet denilen dijital dünyada şekillenecek ve inanın o dünyada engel denilen şey sadece düşüncelerde olacak. Eğer biz bu anlatmaya çalıştığım şeyleri yapabilirsek, bu dijital dünyada özgür düşüncelerle yer alırız ve emin olun, şu anda yaşadığımız birçok sorunu yaşamayız.
Yazan: Onur Ustaoğlu – Seslendiren: Özge Nur Dilber – Bolçi’nin Katkılarıyla. Bolu Olay Gündem Gazetesi Konuşan Yazılar…
Bir yanıt bırakın