HAYAT DETAYLARDA SAKLIDIR !

Onur Ustaoğlu Konuşan yazı
Onur Ustaoğlu Konuşan yazılar

Yazıyı Fatma Gül Demir’in sesinden dinlemek için videoyu çalıştırın…

Farkında mısınız? Hayatta ayrıntıları görmek ne kadar önemlidir. Mesela, ben sokakta gezerken ve televizyon izlerken hep dikkatliyimdir; çoğu kişinin görmediği şeyleri görür, fark ederim. Aslında bu biraz da yetişme şekliyle ilgili. Küçükken oynadığım oyunlar aldığım eğitimler, dikkati geliştiren, sabırlı olmayı ve zamanında hareket etmeyi öğreten oyunlardı. Hatta en sevdiğim oyunlardan biri de satrançtır. Hala oynarım. Oyunda dikkatli olursanız, rakibin yapacağı hamleleri önceden tahmin eder ve zamanında hamleler yaparsanız, satrançta yenemeyeceğiniz rakip yoktur.

Şimdi bana hiç dikkatin dağılmaz mı diyeceksiniz? Tabii ki dağılır, hatta dikkat dağınıklığı nedeniyle günlerce göremediğim ve beni uğraştıran şeyler de olur. Mesela, bilenler bilir, web tasarımı konusunda biraz eğitimim vardır. Özellikle programlama dillerini biraz bilirim. Seneler önce bir web sayfası tasarımında çalışıyordum. Birlikte çalıştığım hocalar benden bir kod yazmamı istediler. Bende kodu yazdım, ancak bir türlü çalıştıramadım.

Yazdığım koda bakıyorum. Her şey doğru gibi görünüyor, ama çalışmıyor. 3-4 gün boyunca yazdığım kodu gözden kaçırdığım bir şey mi var diye inceledim her şey doğru gibiydi ama çalıştıramadım. Sonra, beraber çalıştığımız hocalara yazdığım kodu gönderdim. “Bunu yazdım, ancak çalıştıramadım. Herhalde bir şeyi atlıyorum, bir bakın” dedim. Hocalar da incelemişler, ilk bakışta bir şey bulamamışlar. Tekrar tekrar bakarken, kodun içine yazdığım internet sitesi adreslerinden birinde fazla nokta olduğunu görmüşler. Yaklaşık 1 hafta boyunca ben o fazla noktayı görmemişim ve uğraşmışım. Hoca bana, “Onur, bu işleri yaparken dikkatli olmalısın. Ayrıca, böyle hataları sadece bakmakla göremezsin; algıda seçicilik denilen özelliği kazanmalısın, yani bakınca o noktayı fark etmelisin” demişti. Bende o zamandan beri her konuda algıda seçici olmaya çalışıyorum.

Etrafıma baktığımda, maalesef, çoğu kişinin algıda seçicilik kavramına dikkat etmediğini ve algılarını geliştirmediğini görüyorum. Dikkatlice bakıp görmek yerine sadece bakmayı tercih eden bir toplum olmaya başladık. Takdir edersiniz ki bu hiç iyi bir şey değil! Evet, günlük koşturmacalar ve yaşam şartları belki de bize sadece bakmamızı söyler, yani ayrıntıları gör demez. Ancak, bakıp ayrıntıları görebilen insanlar, hayatın her alanında başarılı olur ve sorunları çözerler.

Mesela, gerek bu yazıları takip eden insanlar, gerekse benimle bir şeyler yapan insanlar bazen bana çok kızarlar. “Onur, yazıları okurken ya da seninle bir şeyler yaparken algılamamız değişiyor. Yıllardır yürüdüğümüz sokakta görmediğimiz ne kadar çok engel varmış yeni fark ettik” diyorlar. Hatta bazen, bir etkinlik sırasında kendi ellerimle masayı yanlış yere koyduğumu fark ettim. Benim yüzümden birçok insan engellendi diye düşünenler de oluyor.

Bilmiyorum ama bu yazıların ve “Hey! Biz de Buradayız” isimli kitabımızın algıyı geliştirmeye ve bir şeyleri görmeye yardımcı olduğu doğru galiba. Ayrıca, gerçekten bu anlattığım şey, yani dikkat ve algıda seçicilik kavramları, gerçekten çok önemli. Bizim toplum olarak bu kavramları geliştirmemiz gerekiyor. Şu anda toplum olarak yaşadığımız birçok sorunun kaynağı Algımızın yeterince gelişmemesidir,

Engellenen insanların önüne çıkan engellerin çoğu bu yüzdendir. Örneğin, mimarları ele alalım. Çok güzel bir bina yapıyorlar, ancak fiziksel şartlarını özel gereksinimli bireyler için düzenlemediği için, benim gibi insanlar o binaya girip çıkarken engelleniyor. Sokakta gezerken görüyorum, çok güzel parklar yapılıyor. Ancak o parkı yapanlar, giriş ve çıkış rampasını gözden kaçırıyorlar. Güzelim parklardan benim gibi tekerlekli sandalye kullanıcıları yararlanamıyor. Dikkatsizlik ve algının gelişmemesi hep bizlerin önüne engel ve sorun çıkarıyor.

Eğer anlatmaya çalıştığım gibi, birazcık dikkatli olursak, birazcık algımızı geliştirirsek ve baktığımızda ayrıntıları görmeyi öğrenebilirsek, inanın bana, toplumsal olarak yaşadığımız birçok sorunu, derdi çözebiliriz ve daha özgür, daha mutlu insanların olduğu bir ülkede yaşayabiliriz.

Yazan: Onur Ustaoğlu – Seslendiren: Fatma Gül Demir – Bolçi’nin Katkılarıyla. Bolu Olay Gündem Gazetesi Konuşan Yazılar…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*