O KOLTUKTA ASLINDA NE YAŞANIYOR ? Rahime Dedeoğlu Onur Ustaoğlu 28.05.2012

Gülmek her insan için ve özellikle benim gibi özel insanlar için çok önemlidir. Güzel bir gülüş ise sağlıklı dişlerle olur. İşte bu yüzden Bolu’nun en tecrübeli Diş hekimlerinden biri olan Rahime Dedeoğlu ile engelliler ve diş sağlığımız üstüne keyifli bir söyleşi ye başlıyoruz…

Rahime Hanım İlk önce bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

***

İlkokul ortaokul ve liseyi Bolu’da üniversiteyi Ankara’da Hacettepe diş hekimliği fakültesinde okudum. Şu an meslek hayatımın 17.yılındayım. Çalışma hayatıma, bolu SSK hastanesinde başladım. Daha sonra bolu a.d.s.m (ağız ve diş sağlığı merkezi) de devam ettim. 13 yıl kamuda diş hekimliği yaptım. Bir dönem başhekimlik görevini üstlendim. Enfeksiyon komitesi, halkla ilişkiler komitesi, eğitim komitesinde görevlerim oldu. 2009 dan beri de yalnızca muayenehanemde çalışıyorum. Kamuda çalıştığım dönemde birçok ağız diş sağlığı projesinde görev yaptım. Özellikle çocuk hastalar ve özel yardımla tedavi edilmesi gerekli hastalar üzerine ilgim olduğu için de, ağırlıklı olarak koruyucu diş hekimliği üzerine çalışmalara katılıyorum.

2000 2008 yılları arasında Sakarya diş hekimleri odası başkanvekilliğini yaptım.2008-2010 döneminde Türk Diş hekimleri Birliği merkez yönetim kurulunda görev aldım.2010 yılından beride TDB merkez denetleme kurulunda üyeyim..

***

Peki, Rahime Hanım biliyorsunuz bazı engelli arkadaşlarımız evlerindeki ve iş yerlerindeki Fiziksel şartlardan dolayı Ağız ve Diş bakımını gerektiği gibi yapamıyorlar. Siz Uzman bir diş hekimi olarak bu arkadaşlarımıza ne önerirsiniz?

***

Ağız ve diş sağlığını korumak için öncelikle evde uygun bir lavabo ve uygun bir zaman ayrılmalıdır. Ev içeresinde günlük islerini kendi yapabilenler için yardım ya da desteğe ihtiyaç yoktur. Ellerini kullanamayan arkadaşlarımız için bir başka kişi diş bakımını gerçekleştirmelidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara kullanılmalıdır. Bu bakimi yapma isi biraz zaman alabilir sabırla ve dikkatli bir şekilde gerekli bakim yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki korumak hem daha kolay hem daha sorunsuz hem daha ekonomik bir işlemdir.. Sosyal yaşantı içeresinde belki de en sorunsuz yerine getirilebilecek işlerden biridir ağız ve Diş sağlığı bakımı. Çünkü temel bakım yani fırçalama ve diş ipi kullanımı, sabah ve aksam yatmadan önce yapılır. is yerinde dikkat edilecek hususlar ise seker alım miktarını azaltmak, ana ve ara öğün sayısını kontrolde tutmak, sigara ve asitli içeceklerden uzak durmak gibi hepimiz için geçerli kurallardır ve is yerinde is hayatında düzenlemelere gerek duyulmayacak bireyin kendi kendine uyabileceği kurallardır

***

Doğru söylüyorsunuz her alanda var olanı korumak en iyisidir ancak biz toplum olarak her şeyin kıymetini kaybettikten sonra anlarız zaten bu huyumuzdan bir vaz geçsek bazı şeyler kendiliğinden çözülecek. Bu arada dikkat ettim de beni muayene ederken o kadar yumuşak ve sabırlı yaklaştınız ki ve devamlı benimle konuşarak espriler yaparak beni rahatlatmaya çalıştınız gerçi ben dişçiden korkmam ama aklıma bir şey takıldı. Acaba diş hekimleri okullarda benim gibi özel durumu olan hastalara nasıl yaklaşmaları gerektiği hakkında eğitim alıyor mu? yoksa bu sizin deneyimlerinizle geliştirdiğiniz bir yöntem mi ?

***

Kaybetmeyince anlayamıyoruz. Kaybedince ortaya çıkan boşluk mesele oluyor çünkü. İnşallah bu vaziyeti düzeltecek düzeye ulaşırız. Çok teşekkür ederim bu güzel sözlerin beni mutlu etti Onur. Okulda temel eğitim verilir gerisi mezuniyet sonrası kurs ve deneyim.

***

Deneyim de o deneyimi kazanıncaya kadar ne olacak? Bence diş hekimi arkadaşlarımıza eğitim verilirken bu tür özel hastalara nasıl müdahale edilmesi gerektiği öğretilmeli,  işte bu yüzden benim gibi engelli arkadaşlarımızın en büyük sorunlarından biri dişlerimizde bir sorun olunca müdahale edecek hekim bulamamamız. Çünkü kendi adıma konuşayım benim istemsiz yaptığım hareketler vardır fark etmişsinizdir bu yüzden bana her hekim müdahale edemez yeterli eğitimi almadıkları için çoğu korkarlar müdahale etmekten ve çoğu zamanda en kolay yol yani diş çekimi tercih edilir

bu arada siz bildiğim kadarıyla yurt dışına gidip gelen birisiniz benim hep merak ettiğim bir şey var yurt dışında gittiğiniz ülkelerde engelliler için yapılan çalışmaları takip edebiliyormusunuz ? Ve engelliler açısından Bolumuzu yurt dışında gittiğiniz ülkelerle karşılaştırdığınızda Bolu’ya kaç puan verirsiniz?

***

Evet, çok çok haklısınız hekimler engeli olan hastalarına müdahale edebilme konusunda deneyimden önce okulda ve okul sonrasında da eğitim almalılar… Bence bir de ev ortamında tedavi imkânı sağlayabileceğimiz mobil aletler edinmek isteyen hekimlere kolaylık sağlanmalı… Almak istemiştim bir ara, ancak epey pahalıydı… İnsana değer verme konusunu halledebilsek bizler keşke… Acı çekene mutlu olana saygı duymayı bilsek mesela hayat daha kolay gelecek. Bizler hiç bir farklılığı kabul edemiyoruz oysa ne öğreniyorsak bize benzemeyenlerden öğreniriz bence. bizler engelli çocuklarımızı sokağa çıkarmayı pek yapmıyoruz Avrupa’da herkes sokakta isini görebiliyor. herkes otobüse binecek şekilde düzenlenmiş. 80 yasında teyzem bisiklette öğrenci çocuk tekerlekli sandalyesiyle alışverişte… insanlar sokakta gülüyor gülümsüyor ve en önemlisi de sakinler ve huzur akıyor yüzlerinden, gülücük Etiketleri eksik olmuyor yüzlerinden ezilmiyorlar bence herkes kendi hayatını en verimli nasıl gecirebilirimin derdinde o nedenle engelli olmaya takılan yok gibi…

Yurt dışına bir kaç kez eğitim için ancak genelde gezmek için çıktım her gördüğüm şehirde rehber oraları anlatırken içimden İstanbul sen ne güzel şehirmişsin dedim ve her Bolu’ya döndüğümde mutlu oldum

evet eksik var şehrimizde ülkemizde  ama coğrafyanın sucu değil zihniyet meselesi. Çok düşünmeden planlamadan kısa vadeli yasamayı seviyoruz bu da zaman para ve emek kaybına neden olabiliyor. bizler bir caddeye verdiğimiz ismi bile her iktidar ile değiştirip duruyoruz adamlar büyük büyük babasının evini restore edip oturuyor. bozmak değil koruyarak gelişmek felsefesi bu…

Ayrıca Bolu’yu seviyorum terk etmeyeceğim gönlümde 10 puanlık yeri var

***

Söyledikleriniz çok önemli şeyler bende hepsine katılıyorum ve bu konuları buradan Bolu’daki yetkililere altını çizerek çözüm bulmaları için iletiyoruz

Peki, biliyorsunuz yaz aylarına giriyoruz ve sıcak havalar geliyor soğuk gıdalar ve içecekler tüketmeye başlayacağız benim bu noktada size özel bir sorum olacak ben dondurma yemeği çok severim. dondurma dişlere faydalı mı ? Zararlı mı ?

ve soğuk gıdalar tüketirken dişlerimize zarar gelmemesi için ne yapmalıyız?

***

Dondurma yemek Diş sağlığını bozmuyor dondurma dişe yapışmıyor, sütten yapıldığı için, besleyici değeri iyi olduğu için biz de dondurmayı severiz afiyet olsun

Asitli ve gazlı içecekleri sevmeyiz biz, Diş yüzeyini bozdukları ve çürük yaptıkları için… illa da içmek isteyene pipet öneriyorum kötünün iyisi diyerek. ve arkasından bir bardak su tabi ki asit dişe yapışmasın diye… Ve 3 ana Öğün 3 ara Öğün seklinde beslenme öneriyoruz

***

Bu soruyu sorarak başıma iş mi açtım Acaba Annem Asitli içecekler konusunda zaten bana kızıyordu şimdi hiç müsaade etmeyecek

Neyse En azında bol bol dondurma yiyebiliriz buda güzel

Evet, Rahime Hanım Yavaş yavaş Bu keyifli sohbetin sonuna geliyoruz. Umarım sizi fazla meşgul etmemişimdir

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

ve okurlarımıza bu sohbet nerede başlayıp nerde bittiğini söylermisiniz ?

“Son soruyu internet ve sosyal paylaşım siteleri doğru kullanıldığı zaman neler yapılabileceğini okurlarımıza göstermek için soruyorum”

***

Teşekkürler bu keyifli sohbet için… Sohbetimiz Önce Roma sonra Napoli Pompei sonra İstanbul ve en son Bolu olarak devam etti. Yani ben hem dolaştım hem de bu keyifli söyleşiyi yaptık biraz uzun sürdü ama samimi ve sıcak bir sohbet olduğunu düşünüyorum.

***

Bu yoğun tempoda bana vakit ayırdığınız için teşekkürler Rahime Hanım

***

Ben teşekkür ederim Onur Dişlerine iyi bak…. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*