BU CİHAZLARI TANIMALIYIZ !

Onur Ustaoğlu Konuşan yazı
Onur Ustaoğlu Konuşan yazılar

Yazıyı Fatma Gül Demir’in sesinden dinlemek için videoyu çalıştırın…

Bildiğiniz gibi engellenen yani bir uzvu ya da bir yeteneği yetersiz olan insanlar teknolojik cihazlardan yardım alarak yetersiz gördükleri yeteneklerini güçlendire biliyorlar. Ancak günümüzde bildiğiniz gibi medikal ürünler çoğunlukla ithal olduğu için ve döviz kurlarının da artmasıyla birlikte insanların ekonomik güçleri bu tür elektronik medikal ürünlere yetmemeye başladı. Bu yüzdende artık engelleri medikal ürünlerle aşanlar kullandıkları medikal ürüne gözü gibi bakmaya başladı.

Peki, durum böyleyken biz özgürleştiren bu ürünleri acaba bizler doğru kullanıyor muyuz? cihazın neyi niye yaptığını biliyor muyuz? Şimdi “ben nereden bileyim servise yollarım bakılır diyecekler olabilir.” Ancak bazen servisteki arkadaşlar bile yanlış teşhis koyuyorlar. Hem her ilde yetkili serviste bulmak zor oluyor yani sıkıntı yaşamamak için kullandığınız cihaz hakkında bilgi sahibi olmalıyız ve cihazı tanımalıyız

Bakın geçtiğimiz yıllarda yaşadığım ve kendim fark ettiğim bir problemi anlatmak istiyorum. 15 senedir kullandığım bir akülü tekerlekli sandalyem vardı. Tabi seneler içinde belirli zamanlarda aracın akülerini ve motorlara bağlı olan arka lastiklerini değiştiriyordum. Hatta birkaç defa motorları ve joysticki de bir ustaya bakıma yollamıştım. Ancak bütün bunları yapmama rağmen kullanırken cihazın akülerinin çabuk bittiğini ve aracın en ufak bir engelde takıldığını hissediyordum.

Bu sorun neden olur? Aküler yeni olmasına rağmen niye bu kadar çabuk bitiyor diye düşünürken? Birden gözüme aracın ön tekerlekleri takıldı. Onlar motorlara bağlı değil aracın gücünü etkilemez nasıl olsa düşüncesi ile tekerlekleri aracı aldığımdan beri değiştirmediğimi fark ettim. Hadi bunlarında bir değiştireyim dedim. Yeni tekerlekler geldiğinde daha takmadan benim aracın üzerindeki tekerleklerin aşınarak baya bir küçüldüğünü fark ettim. Yeni aldığım tekerlekleri takıp aracımı bir denedim. Şarjının bitmediğini aracın yollardaki engelleri hiç zorlanmadan atladığını gördüm. Meğer benim aracın sıkıntısı ön deki basit küçük tekerleklermiş.

Bu hiçbir ustanın hiçbir servisin aklına gelmedi. Sürekli akü değiştirmem önerildi. Gülmeyin canım ben nereden bileyim ön tekerlerin bu kadar önemli olduğunu? İşte o yüzden diyorum. Kullandığımız aletleri tanımalıyız. Neyin nelere yol açacağını bilmeliyiz. Gerektiğinde ustaları ve servisleri doğru yönlendirmeliyiz. İşte tam bu noktada bir akülü tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak size birkaç pratik bilgi vermek istiyorum.

Malum kış ayındayız havalar baya soğuk en azından benim yaşadığım Bolu şehrinde böyle ve birçok kullanıcı kış aylarında akülü tekerlekli sandalyelerini ve akülü araçlarının şarj tüketiminin arttığını söyler ve niye böyle olduğunu merak eder. Ben bu konuyu araştırdığımda soğuk havalarda akülerin şarj cihazında yeşil doldu ışığı yansa bile dolmadığını öğrendim. Yani kış aylarında aküler bizi birazcık kandırıyormuş. Özellikle kış aylarında dolu lambası yansa bile kullanın ya da kullanmayın haftada bir gün 3-4 saat şarja takmanız gerekiyormuş.

Şimdi doldu lambası yanarken şarj olur mu diye sorabilirsiniz? Şarj cihazında doldu lambası yanarken düşük volt elektrik akülere gitmeye devam ediyormuş. Yani elektrik tam kesilmiyormuş. Bu arada şunu da belirteyim şarj ederken ilk olarak şarj cihazını elektrik prizine takıp sonra araca takmak daha sağlıklıymış. Cihaz araca bağlıyken fişe takmak aracın birden elektrik yüklenmesine sebep oluyormuş buda aküler için sağlıklı bir şey değilmiş.

Ayrıca araçta çift akü varsa 2-3 ayda bir akülerin yerlerinin değişmesi gerekliymiş ve özellikle yazın sıcak havada doldu lambası yanınca aküleri elektrikte fazla bekletmemek gerekiyormuş. Birde belirli aralıklarla aküleri deşarj etmek yani göstergede kırmızıların yanmasına izin verip öyle şarj etmek gerekiyormuş. Tabii. Son söylediğimi yani deşarj olayını kış aylarında pek yapamayız yine de aklınızda bulunsun.

Bakın ben akülü araç kullandığım için bu bilgileri araştırdım ve öğrendim. Sizinle paylaşmak istedim. Yalnız bir tek akülü araç değil çeşitli engel guruplarının kullandığı özel medikal cihazlar var. Ne olur bu cihazların bakımını ve cihazlar hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin. Biz bu cihazlara ne kadar iyi ve doğru kullanırsak bize o kadar hizmet eder önümüzdeki engelleri kaldırabilirler.

Yazan: Onur Ustaoğlu –Seslendiren: Fatma Gül Demir – Bolçi’nin katkılarıyla Bolu Olay Gündem Gazetesi Konuşan Yazılar…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*