FRANSA YAPTI, BİZ NEDEN YAPMAYALIM ?

Onur Ustaoğlu Konuşan yazı
Onur Ustaoğlu Konuşan yazılar

Yazıyı Meryem Coşkunca’nın sesinden dinlemek için videoyu çalıştırın…

Yaklaşık 13 yıl önce gazeteciliğe ve yazarlığa başlarken yapmak istediğim şeylerden biri de engellenen bireyler için dünyada neler yapılıyor diye araştırmak, bulabildiğim güzel uygulamaları bu satırlardan yetkililerle paylaşmak ve “Bakın, diğer ülkelerde neler yapılıyor. Hadi, engelleri aşmak için biz de bir şeyler yapalım!” demekti. Bu geçen yıllar içinde ne kadarını başarabildim, takdir sizin.

İşte şimdi karşıma çıkan bir haber: 2024 yılında Fransa’da başlayacak olan yasalaşmış bir düzenleme. Yani Fransa devleti bu iş için bütçe ayırmış ve yasalar çıkartmış. 2024 yılı itibarıyla, yani yaklaşık 15 gün sonra, uygulamaya başlayacaklar. Peki, neyi uygulamaya başlayacaklar? Ülkede tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan herkesin tekerlekli sandalye ücretini devlet karşılayacak. İzin verirseniz, kısaca haberi paylaşmak istiyorum.

“Geçtiğimiz aylarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda düzenlenen Ulusal Engelliler Konferansında yaptığı konuşmada, engelli vatandaşlara yönelik atılacak adımlara değindi. Macron, engelli vatandaşlarının halka açık yerlere kolaylıkla erişebilmesi için 1,5 milyar avro ayrılacağını ifade ederek, 2024’ten itibaren tekerlekli sandalyelerinin ücretinin engelli vatandaşlara tamamen iade edileceğini duyurdu. Engelli öğrenciler için her okulda bir referans öğretmeni olacağını da belirten Macron, ülkede 430 bin engelli öğrencinin bulunduğunu ifade etti.”

Gördünüz mü? Diğer ülkelerdeki yöneticiler nelerle uğraşıyor? Engelleri ortadan kaldırmak için neler yapıyor? Peki, bu tür uygulamaları biz neden yapmıyoruz? Şimdi bazı arkadaşlar, “Ülkemizde de tekerlekli sandalye veriliyor” diyecekler. Doğru, veriliyor. Ancak, dernekler ve vakıflar veriyor. Devletin bu konuda bütçe ayırdığını ve yasalaştırdığını görmedim. Yani, benim bilmediğim yasalaşmış bir şey varsa bile uygulanmadığını söyleyebilirim.

Şimdi “Yapalım da ekonomik kriz var. Bu şartlarda nasıl yapacağız?” Ayrıca, sende söyledin, dernekler ve vakıflar bu işi yapıyor. Devlete yasalara ne gerek var? diyeceksiniz.  Ancak, tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye gibi medikal ürünler, ihtiyaç duyan insanlar için yaşamayı kolaylaştıran, engelleri aşan cihazlardır. Dolayısıyla, ihtiyaç duyanlar için bu araçları kullanmak insani bir hak olmalı ve yasalarla devlet güvencesine alınmalıdır.

Evet, ülke olarak ekonomik açıdan zor günlerden geçtiğimiz doğru. Bu konuda kimsenin sesi çıkmıyor. Ama tekerlekli sandalye, akülü araç gibi medikal ürünlere ihtiyacı olanlar şu an için maddi olarak bu ürünlere ulaşmakta zorlanıyor. İnanın bana, bir akülü tekerlekli sandalyenin fiyatı ikinci el bir otomobilin yarı fiyatına eş değer hale gelmiş durumda. Yedek parçalar derseniz, onlar da öyle. Durum böyle olunca dernekler, vakıflar da bir yere kadar güç yetiriyor. Ne yazık ki, maddi koşullardan dolayı ülkemizde bu ürünlere ulaşamayan birçok kişi var.

Bu yüzden, Fransa’nın yaptığı örnek yasayı, yani ülke bütçesinden bu işler için para ayırma olayını yapmalı, ihtiyacı olan insanlara bu ürünleri ücretsiz vermeliyiz. En önemlisi de bu tür sorunları ele almak ve gündeme getirip çözmek için “sadece bu işlerle uğraşacak” özel yetkilerle donatılmış birim ya da bakanlık kurulmalı. Ülkemizde her şeyin bakanı var, neden sadece engellenen bireylerin sorunlarıyla ilgilenen bir bakanlık yok?

Bakın sevgili yetkililer ve değerli arkadaşlarım, siz de gayet iyi biliyorsunuz bazı konuları çözmek için görmek, bilmek, yaşamak ve odaklanmak gerek. Bence, bizim en büyük eksikliğimiz yetkili olan kişilerin bu konuları tam olarak bilmemesi, ihtiyaçları gözlemleyememesi ve engellenen bireyleri yardıma muhtaç varlıklar gibi görmeleridir.

İşte bu bakış açısını değiştirmek için sadece engelli bireylerin sorunlarına odaklanacak, mümkünse konuları bizzat yaşayan bireylerden kurulu, öneri değil, icraat sunan her yerde sözü geçen bir bakanlık kurulmalı, araştırarak Fransa örneğinde olduğu gibi uygulamalar hayata geçirilmeli. Eğer biz bunları yapabilirsek, insanların bakış açısının değiştiğini ve birçok engelin kendiliğinden ortadan kalktığını görürüz…

 

Yazan: Onur Ustaoğlu – Seslendiren: Meryem Coşkunca – Bolçi’nin katkılarıyla Bolu Olay Gündem Gazetesi Konuşan Yazılar…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*